top of page
Search

Intervju med Oskar Sternulf-GleditschPortrett: Oskar Sternulf av Ben Nilsson

Oskar Sternulf-Gleditsch er skuespiller, dramatiker og forfatter. Han har spesialkompetanse innenfor sang og dans. I dramatikken hans tar han opp de store og vanskelige spørsmålene.


Klikk på knappen under for å lese mer om Oskar og hans verkKan du beskrive metoden eller prosessen din når du skal skape et nytt verk?

Jag jobbar väldigt mycket med research inför varje föreställning som jag skapar. Det blir ofta fokusgrupper med barn och ungdomar, då mina teman oftast handlar om sådant som berör denna åldersgrupp. Dessutom tar jag hjälp av experter och yrkeskunniga som kan lyfta det till en djupare dimension och som gör texten ännu mer trovärdig utifrån deras kunskap.


Hvem/ hva er din største inspirasjon, og hvorfor?

Dagens ungdomar! Jag spelar 10-15 föreställningar i veckan och är ute "på fältet" och får ny inspiration kring nya verk genom att ha en dialog med elever, lärare och övrig personal. Jag försöker hela tiden se vad det finns för behov att lyfta i skolans värld. Detta gör att mina verk oftast blir väldigt samhällskritiska, men även försöka lära oss att vara mer öppna och snälla utan för den delen ha allt för många pekpinnar.


Hvilke av dine egne verk er du mest stolt over og hvorfor?

Då måste jag ju välja "Komma ut" som var den första monologen som jag skrev. Den har spelats över 1 300 gånger sedan premiären 2016, översatt till finska, tyska och engelska och förhoppningsvis kommer den även göra succé i Norge framöver.


Har du et konkret minne om når det var du fant ut av at du ønsket å bli forfatter/dramatiker?

Jag har alltid älskat att uttrycka mig både i tal och skrift. Redan på högstadiet satt jag och skrev manus med kompisar och kände alltid att det var roligt att skriva uppsatser, oavsett om de var uppbyggda på fakta, reflektion eller en kombination av detta.


Hvilken bok var den siste du leste og hva synes du om den?

Jag har precis skrivit klart min nya ungdomsroman "Jävla bögjävel" som handlar om homofobin. Den har jag läst väldigt många gånger och jag tycker så klart att den passar perfekt för tonåringar för att öka förståelse om alla människors lika värde.


Har du noen anbefalinger på bøker, filmer eller TV-serier du har sett i det siste, eventuelt hvorfor?

I och med att jag rör mig inom skolans värld ser jag mycket på sådant som har fokus på ungdomar. Jag kan varmt verkligen rekommendera "Heartstopper" som en ljuvlig tonårsserie. Ska vi se på en serie som har allt både vad det gäller dramaturgi och skådespelarinsatser är det "Exit".


Kan du fortelle oss om din favoritt karakter? (ja, det er lov å velge egne karakterer)

Annie Wilkes i "Misery". Vidrig, oberäknelig och galen. Hon spelas av briljanta Kathy Bates.


Ditt liv blir dramatisert til film, tv eller skuespill. Hvem ønsker du skal spille deg?

Den svenske skådespelaren Jonas Karlsson. Nu är han visserligen mer än 15 år äldre än jag, men han är så otroligt skicklig i sitt skådespeleri så det funkar fint för mig. Om jag ska välja en yngre är det lika begåvade Gustav Lindh.


Kan du fortelle oss om ditt neste prosjekt?

Jag jobbar just nu med två verk parallellt. Ett som har arbetsnamnet "Bokstavsbarnet", en monolog om NPF/diagnoser bland barn. För bara någon vecka sedan började jag spåna på en text till en kille med invandrarbakgrund med tanke på alla skjutningar och sprängningar som sker runt om i Sverige där jag har min bas.


Hvem hadde du ønsket å jobbe med i et drømmeprosjekt?

Jonas Karlsson och Gustav Lindh!

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page