top of page
Search

Intervju med Ketil KolstadPortrett: Ketil Kolstad (Foto: Espen Storhaug)

Ketil Kolstad er skuespiller, dramatiker og litteraturformidler. Han var teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater (nå Turnéteatret i Trøndelag) i perioden 2011–2015, og før det var han daglig leder i Foreningen !les i perioden 2007–2011.


Kolstad har skrevet originale skuespill, han har dramatisert skjønnlitterære verk og oversatt skuespill til norsk.


Ketil sitt stykke "Kappe land" har ny premiere 22. juli i forbindelse med Bodø – Europeisk Kulturhovedstad 2024. https://www.landstryker.com/kappe-land/


Klikk på knappen under for å lese mer om Ketil Kolstad og hans verk.Kan du beskrive metoden eller prosessen din når du skal skape et nytt verk?

Det kommer så an på det enkelte prosjekt - om det er en original ide eller om det er på oppdrag fra noen andre. Prosessen er jo også veldig forskjellig alt ettersom jeg skriver alene eller sammen som del av et team. Men jeg prøver bestandig å koble på magefølelse og intuisjon og finne et startpunkt hvor historien blir personlig viktig for meg. Jeg skriver fryktelig mye dårlig, for deretter å skrive om og skrive om. Har fått god erfaring med å benytte en del dramaturgisk teori og metode når jeg først skriver meg fast. Ellers har jeg stor tro på å jobbe i prosess med skuespillerne på gulvet. Skuespillere er gull for å teste ut en teksts potensial - de bidrar med blod og pust til karakterene.


Hvem/ hva er din største inspirasjon, og hvorfor?

Naturen er min største inspirasjon. Kanskje rart at man da velger å jobbe med kunst, men det er nettopp jobben med å prøve å komme seg så tett på det organiske og naturlige som jeg finner inspirerende. Jeg feiler ofte. Men da er naturen bestandig en god plass å hente ny inspirasjon og arbeidslyst.


Jeg blir også inspirert av min kollega og kone Hanne Brincker, som er et oppkomme av ideer. Hun er også en kritisk skribent og leser som setter lista høyt. Jeg motiveres av den kreative dialogen og det å strekke meg etter nye mål.


Hvilke av dine egne verk er du mest stolt over og hvorfor?

Jeg vil si at jeg kanskje er mest stolt over å ha skrevet musikalen "The Time of Nick" i samarbeid med manusforfatter Hanne Brincker, sangtekstforfatter Abraham Tetenbaum og komponist Tor Ingar Jakobsen. Først og fremst fordi det har vært en lang og krevende prosess over åtte år med samarbeid på tvers av både Atlanteren og forskjellige fagfelt. Dette er en familiemusikal retta mot det amerikanske markedet, og vi har hatt to Industry Readings på Broadway NYC og landa avtaler med både agent og produsenter. Men mest stolt er jeg over at vi har klart å skape en så bra, fargerik og morsom historie som samtidig bærer i seg viktige og dagsaktuelle budskap.


Har du et konkret minne om når det var du fant ut av at du ønsket å bli forfatter/dramatiker?

Jeg har bestandig elska historier, både å fortelle dem, men også å bli fortalt for. Tror jeg hadde en liten forfatter i magen helt siden jeg var liten. Men det å skrive spesifikt for scenen var noe som pressa seg fram i den første tida som nyutdanna skuespiller, hvor jeg skrev små stykker for vårt eget friteater.


Hvilken bok var den siste du leste og hva synes du om den?

Jeg jobber mye med barne- og ungdomslitteratur, og den siste romanen jeg leste var "Oskar og eg" av Maria Parr med illustrasjoner av Åshild Irgens. Maria Parr er en utrolig viktig forfatterstemme, ikke minst fordi hun når barneleseren i øyehøyde. "Oskar og eg" er en herlig fortelling om leik på lat og på ekte, og jeg regner med at det ikke tar lang tid før også denne Parr-fortellingen når en norsk scene.


Har du noen anbefalinger på bøker, filmer eller TV-serier du har sett i det siste, eventuelt hvorfor?

Jeg har storkost med med Makta på NRK, av alle de åpenbare grunnene; kjempegodt manus, fine skuespillere og ikke minst den uærbødige og morsomme leiken med mediet og konvensjonene. Vil også sterkt anbefale begge sesongene av "Feud" på HBO Max.


Kan du fortelle oss om din favoritt karakter? (ja, det er lov å velge egne karakterer)

Det er helt umulig å komme utenom Emil i Lønneberga! Elsker rampete karakterer som bare vil godt, og som gjennom nysgjerrighet og eventyrlyst stadig vekk havner i trøbbel. Stor gjenkjennelsesfaktor!


Ditt liv blir dramatisert til film, tv eller skuespill. Hvem ønsker du skal spille deg?

Hele spørsmålet legger opp til en narsissistisk ego-trip. Men jeg gir jobben til Leonardo di Caprio. Vi er like gamle, og jeg er stor fan.


Kan du fortelle oss om ditt neste prosjekt?

Akkurat nå holder jeg på å sluttføre manuset til et bestillingsverk for Kultur i Kirken Vefsn. Det er et kirkespill som er lagt opp som et vandreteater fra Vefsn Bygdetun til Dolstad Kirke, med handling fra 1730-åra og med brytninger mellom det norske og samiske som et viktig tema. Stykket får premiere i juni under Festspillene Helgeland, og er støtta av Bodø - Europeisk Kulturhovedstad 2024. Musikk ved Tore Bruvoll og regi ved Hanne Brincker.


Hvem hadde du ønsket å jobbe med i et drømmeprosjekt?

Snille folk som deler en visjon og som som har kreativ energi og handlekraft til å levere gull!

3 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page