top of page
Search

Intervju med Iben Akerlie

Songbird Agency


Portrett: Iben Akerlie av Oda Berby


Iben Akerlie er barnebokforfatter og skuespiller. Som forfatter debuterte Akerlie i 2016 med boken "Lars er lol". Boken handler om Amanda som gleder seg til å begynne på skolen igjen etter ferien. For det første for å se Adam igjen. For det andre fordi hun skal bli fadder for en søt førsteklassing. Når hun i stedet får ansvaret for den nye gutten Lars med Downs syndrom, blir alt veldig vanskelig. Boken vant ARKs Barnebokpris i samme år og i september 2023 kom spillefilmen. I 2019 ga hun ut boken "Kjempefesten" og i 2022 kom boken "Sommeren alt skjedde" som handler om Nora som skal på verdens kjedeligste sommerferie til mormor på landet.


Klikk på knappen under for å lese mer om Iben Akerlie og hennes verk.



Kan du beskrive metoden eller prosessen din når du skal skape et nytt verk?

Ofte starter det med en liten idé eller scene, hvorav tematikken kommer frem. Deretter er det ofte en tittel som blir ledende for resten av prosessen, uansett om den tittelen blir stående eller ikke. Jeg skriver mye "rundt", men er heller ikke redd for å skjære ned, kutte vekk og kill my darlings, når tiden er inne. Derfor er jeg heller ikke redd for å la historien vandre, selv om jeg vet det ikke blir stående i endelig tekst eller reelt sett er en omvei i tid og arbeid. Jeg ser på det som mengdetrening eller "backstory", som kun pipler frem i endelig tekst, godt gjemt mellom linjene.



Hvilke av dine egne verk er du mest stolt over og hvorfor?

Jeg er stolt over å ha utviklet meg som forfatter ved hvert verk, spesielt skriftlig. Det betyr ikke at jeg ikke er stolt over min debut, "Lars er lol", som har hanket flest meritter, og sånn sett står høyest. Jeg er stolt over at den fortsatt leses og brukes flittig i skolen, for det som nå kan sies å være en ny generasjon, åtte år etter utgivelsen. Kjempefesten er nok den boken som ligger meg nærmest, eller er meg selv likest, i humor og karakter, og med Sommeren alt skjedde er jeg stolt over den utfordringen jeg ga meg selv ved å behandle og fremstille et betent tema som jeg enkelt kunne unngått.


Har du et konkret minne om når det var du fant ut av at du ønsket å bli forfatter/dramatiker?

Jeg husker hva jeg hadde på meg da jeg ble invitert til mitt første møte på Aschehoug, en veldig yndig kjole i mørkeblå chiffon og verdens styggeste kilehælplatåsko fra Hennes som målte minst 25 cm. Det var nesten sommer, og varmt. Jeg hadde skrevet et personlig essay på trykk i Aftenpostens K magasin, som (den senere) redaktøren min leste. Det var han som inviterte meg, og foreslo at jeg burde skrive for barn og unge. Der konkretiserte tanken seg, selv om det tok tre år før jeg faktisk utga "Lars er lol".


For noen år siden, fant farmoren min frem gamle ark hun hadde spart på, og der lå det flere teaterstykker jeg hadde skrevet over årene, til meg og søskene mine - så selv om fokus også har ligget andre steder underveis, er historiefortelling og formidling nok noe som alltid har ligget meg nært og naturlig.


Hvilken bok var den siste du leste og hva synes du om den?

Jeg leste nylig Middlemarch, for andre gang, med ti års mellomrom, litt for å sjekke om den "fortsatt" er "yndlingsboken" min, som jeg ofte har hevdet. Jeg hadde "heldigvis" glemt mye, så det føltes ut som en tilnærmet ny leseropplevelse, og den var like trollbindende denne gangen. Boken kommer med et nivå av komfort, jeg sjeldent opplever i andre bøker - her kanskje det hjalp å ha lest den før - men det er en følelse av å komme hjem. Den er langtrekkelig, men komprimert, forutsigbar, men alltid interessant og medrivende. Den handler om naboene dine, og om selve livet, de store valgene. En klassisk "det store og det små" som får meg til å både tenke og føle.


Har du noen anbefalinger på bøker, filmer eller TV-serier du har sett i det siste, eventuelt hvorfor?

Jeg vil anbefale "Anatomy of a fall" - den er sylskarp.


Kan du fortelle oss om din favoritt karakter? (ja, det er lov å velge egne karakterer)

Jeg er glad i Jan Kjærstads Jonas Wergeland, Mr Brooks i Middlemarch representerer en onkel som alltid underholder, Mihaly i Reise til måneskinn er en yndlings "light" anti-helt, som både i handlinger og refleksjoner er utrolig morsom å følge.


Kan du fortelle oss om ditt neste prosjekt?

Jeg vil ikke si for mye, annet enn at det nærmer seg ferdigstillelse. Historien ligger i sammen "landskap" som Lars er lol og Sommeren alt skjedde, med tanke på målgruppe og form, men skiller seg ut ved at alvor og moral er bedre maskert til fordel for humor og fjas.


 
 
 

Comments


bottom of page