top of page
Search

Intervju med Elisabeth NormanPortrett: Elisabeth Norman

Elisabeth Norman er dramatiker, forfatter og psykolog. Hun er utdannet psykolog og er professor i generell psykologi ved Universitetet i Bergen. Som dramatiker debuterte hun med stykket “Velkommen skal du være”.


Klikk på knappen under for å lese mer om Elisabeth og hennes verk.Kan du beskrive metoden eller prosessen din når du skal skape et nytt verk?

Oftest skriver jeg ut fra et intuitivt innfall eller en idé som jeg oftest ikke helt vet hvor kommer fra. Når jeg er inne i en skrivefase, står jeg opp klokken 6 og begynner å skrive med én gang kaffetrakteren har gjort seg ferdig. Så skriver jeg et par timer før jeg bruker resten av dagen på andre ting. Om kvelden får jeg ikke til å skrive.


Hvem/ hva er din største inspirasjon, og hvorfor?

Min største inspirasjon er å observere hva mennesker sier og gjør, og det er derfor jeg også ble psykolog. Jeg er mest fascinert av det tilsynelatende irrasjonelle, inkonsistente og ulogiske, for eksempel hvordan preferansene og beslutningene våre blir påvirket av tilfeldige emosjoner og humør. Jeg er også interessert i de ubevisste delene av oss. Ofte vet vi ikke hva det var som gjorde at vi handlet på en bestemt måte, og mange ganger kan vi skyve de faktiske realitetene bort fra bevisstheten, til fordel for en virkelighetsoppfatning det kjennes lettere å forholde seg til. Et slags selvbedrag. Jeg er også fascinert av hvor vanskelig det er å forandre seg. Tenk om det hadde gått an å stå opp en morgen og bare bestemt seg for at i dag vil jeg være helt annerledes? Det går jo ikke, vi er fanget i egen personlighet og egne vaner. Samtidig hender det jo at vi forandrer oss litt. Men de gangene vet vi sjelden nøyaktig hva det var som gjorde at det skjedde, og hvordan det gikk til.Har du et konkret minne om når det var du fant ut av at du ønsket å bli forfatter/dramatiker?

Jeg har likt å skrive helt fra jeg var liten, og har brukt mer og mer tid på det de siste 10 årene. Det store steget tok jeg da jeg gikk forfatterstudiet ved UiT i 2022-2023. Etter at jeg begynte der, har jeg brukt all ledig fritid på å skrive skjønnlitterært.


Hvilken bok var den siste du leste og hva synes du om den?

"Den andre moren" av Tina Åmodt. Den handler om en kvinne som er alene hjemme og rydder i huset mens konen og barna er på ferie. De to sønnene deres har hver sin biologiske mor og har donorfedre. I starten av boken oppdager hovedpersonen en annen mor med et donorbarn som likner den ene sønnen hennes. Boken er velskrevet og tankevekkende.


Har du noen anbefalinger på bøker, filmer eller TV-serier du har sett i det siste, eventuelt hvorfor?

Jeg ser forholdsvis lite på TV, og sovner med en gang noe ikke engasjerer meg nok. Den siste virkelig gode serien jeg har sett, var The White Lotus. Jeg elsket alt med den serien: at situasjonsbeskrivelsene og musikken gir meg en følelse av å være på ferie, og at handlingen er så fengende. Murray Bartlett er fantastisk som Armond i sesong 1, og selvfølgelig elsker jeg Jennifer Coolidge som Tanya. Jeg har problemer med å vente helt til 2025 på sesong 3.


Kan du fortelle oss om din favoritt karakter? (ja, det er lov å velge egne karakterer)

Helen i The Affair. Jeg liker at det virker som om hun tenker hele tiden.


Ditt liv blir dramatisert til film, tv eller skuespill. Hvem ønsker du skal spille deg?

Henriette Steenstrup. Men jeg tror ikke en gang hun kunne ha reddet det fra å ha blitt en litt monoton film.


Kan du fortelle oss om ditt neste prosjekt?

For tiden holder jeg på med et romanprosjekt. Jeg har noen påbegynte scenetekster og ideer til hvordan jeg kan ta disse videre, men hvis jeg sier noe høyt er jeg redd for å ødelegge den kreative prosessen.


37 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page