top of page
Man med bok

HELLEMYRSFOLKET

Vi startet arbeidet med en musikalversjon av Amalie Skrams hovedverk – romansyklusen Hellemyrsfolket – i 2009. Fem år senere, høsten 2014, hadde forestillingen urpremiere på Den Nationale Scene i Amalie Skrams fødeby, Bergen. Forestillingen høstet meget gode kritikker og har hele åpningssesongen vært hundre prosent utsolgt. Den har nå etter to lange sesonger satt alle tiders publikumsrekord på Den Nationale Scene.

Hellemyrsfolket ansees for å være et naturalistisk hovedverk i nordisk litteratur. Verket beskriver den historiske bevegelsen alle europeiske land opplevde i kjølvannet av industrialiseringen: forflytningen av store folkegrupper fra land til by. Vi følger slekten som levde i fattigdom rett utenfor Bergen inn til byen og de problemene som møtte dem der, ikke minst i kampen mot klasseskillet. Verket er en krønike over flere generasjoner og foregår over en periode på førti år. Fortellingen har sine paralleller i hele Norden på 1800-tallet. Dette er en saga som handler om våre egne forfedre, knappe 150 år tilbake i tid. Derfor berører Hellemyrsfolket så sterkt i dag også.
Essensen i fortellingen er tema som arv og skjebne, fattig mot rik og umulig kjærlighet på tross av klasseskillene. Vi følte at de fire bøkene om Hellemyrslekten var så rik på situasjoner og karakterer at den ville være et spennende utgangspunkt for en moderne, gjennomkomponert musikal, med Amalie Skrams eget budskap som rettesnor for innholdet.
Veien frem til ferdig forestilling var et stort arbeid. Mange valg måtte tas for å konsentrere stoffet til en forestilling på to timer og førti minutter. Musikken skulle utfylle og komplementere teksten på best mulig måte.
Vi er stolte av det ferdige resultatet. Vi har stor tro på at Hellemyrsfolket også vil berøre mennesker utenfor Norge.

Vi håper du lar deg rive med av Siverts umulige kamp mot skjebnen, Petras ulykkelige kjærlighetshistorie og som et resultat av dette hennes livslange bitterhet, Lydias skjebne til tross for rikdom og klasse, Severins kamp for å overleve og Fies oppgjør med familien og hennes løsrivelse fra fortid og arv.

"Bergen har fått sin musikal, og den har betydelig klassikerpotensial. Julian Berntzens dristige idé viste seg å bære helt frem: Med hans musikk, Gunnar Staalesens knallharde prioriteringer av stoffet, en gjennomført regi, leken koreografi og flotte prestasjoner av de medvirkende, ble dette en musikal av internasjonalt format." Bergens Tidende

Autor/Autorer:

Originaltittel:

Hellemyrsfolket

Originalforfatter:

Amalie Skram

Basert på: 

Basert på bok av: 

Dramatisert av:

Gunnar Staalesen

Musikk av:

Julian Berntzen

Antall i orkester:

9

Sangtekster av:

Gunnar Staalesen og Johan Osuldsen

Tilgjengelige språk:

NO

Sangtekster av:

Gunnar Staalesen og Johan Osuldsen

Av:

Gunnar Staalesen, Julian Berntzen, Johan Osuldsen

Antall medvirkende:

22

Varighet:

2 t 45

bottom of page