top of page
Search

Intervju med Marius Leknes Snekkevåg


Portrett av Marius Leknes Snekkevåg

Marius Leknes Snekkevåg er dramatiker og skuespiller. Snekkevågs nyeste verk "Lenis blikk - eller kunsten å trippe på åpenbaringens dørstokk" hadde urpremiere ved DNS 9. september 2023. Stykket handler om et oppdiktet møte mellom den tyske filmskaperen Leni Riefenstahl og den tyske dokumentar- og filmskaperen Nina Gladitz. Vi i Songbird Agency er stolte over å kunne forvalte disse rettighetene.


Klikk på knappen under for å lese mer om Marius og hans verkKan du beskrive metoden eller prosessen din når du skal skape et nytt verk?

Jeg er i stor grad metodefri og lar intuisjonen styre. Som en person med behov for kontroll oppleves det befriende. Jeg lar historien jeg skal fortelle diktere formen. Mye av arbeidet går ut på å skrive, omstrukturere og skrive mer frem mot et resultat. Jeg er fullstendig avhengig av å printe ut teksten utallige ganger og gjøre rettelser og tillegg med penn. Noen ganger dukker en karakter opp først, andre ganger er det en tematikk jeg ønsker å utforske som danner grunnlaget. Og jeg vet sjelden eller aldri hvordan teksten skal slutte, jeg liker å bli overrasket. Det er vel et slags organisert kaos. Siden 2019 har jeg begynt å utforske tankestrøm som en konkret metode. Den har så langt resultert i to ulike tekster, "Du skulle fått holde meg i hånda arme sjel hvis ikke begge hendene mine var så fulle" og "Lenis blikk -eller kunsten å trippe på åpenbaringens dørstokk".


Hvem/ hva er din største inspirasjon, og hvorfor?

"Engler i Amerika" av Tony Kushner er et verk som har fulgt meg i mange år. Når jeg leser teksten, opplever jeg at Kushner kanaliserer en eller annen form for urkraft som er overveldende. Med fare for å virke pompøs vil jeg si at den nesten er en slags religiøs tekst. Hans måte å sprenge virkeligheten på virker alltid inspirerende på meg.


Hvilke av dine egne verk er du mest stolt over og hvorfor?

Det er vanskelig å komme unna min profesjonelle debut "Rabinowitz" fra 2011. Dette var ikke bare min første profesjonelle jobb som dramatiker, men også mitt første bestillingsverk basert på en sann historie (den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz i Haugesund). Jeg er faktisk stolt over måten jeg løste oppgaven på. Jeg opplever at jeg klarte å skape noe som står seg som et selvstendig kunstverk.


Har du et konkret minne om når det var du fant ut av at du ønsket å bli forfatter/dramatiker?

Jeg har alltid skrevet og i mange år vært aktiv som skuespiller. Det var først da jeg var rundt 26 år at tanken slo ned i meg om at jeg kanskje burde prøve å kombinere disse to interessene.


Hvilken bok var den siste du liste og hva synes du om den?

"Rød selvbiografi" av Anne Carson. En svimlende tekst om det mytologiske monsteret Geryon der hver setning er preget av originalitet og overskudd. Det er en bok du leser tre sider av og legger til side for å fordøye (takk til venn og dramatikerkollega Malmfrid Hallum som gav den til meg i gave!).


Har du noen anbefalinger på bøker, filmer eller TV-serier du har sett i det siste, eventuelt hvorfor?

"Somebody somewhere" på HBO. Det er en sånn serie som gir deg tro på menneskeheten, den er så varm, morsom og rørende. I samme slengen vil jeg nevne "Better Things", også på HBO. Rett og slett to varme klemmer! Jeg kan heller ikke unngå å nevne "Succession" (nei, jeg er ikke sponset av HBO). Makan til søplemennesker som man allikevel får sympati for!


Kan du fortelle oss om din favoritt karakter? (ja, det er lov å velge egne karakterer)

Samtlige karakterer i "Engler i Amerika". Hvem som er favorittkarakteren varierer for hver lesning og hver gang jeg ser forestillingen. Akkurat når jeg besvarer dette spørsmålet er det moren til Joe, Hannah Pitt. En hengiven Mormoner som allikevel stiller opp for sønnen sin når han kommer ut som homofil. Hannah Pitt er en karakter der humoren og medmenneskeligheten kommer til uttrykk på uventet vis. Hun er komplisert morskjærlighet manifistert.


Ditt liv blir dramatisert til film, tv eller skuespill. Hvem ønsker du skal spille deg?

Hm, kan jeg heller svare at jeg skulle ønske at David Lynch regisserte serien eller filmen?


Kan du fortelle oss om ditt neste prosjekt?

Jeg skriver på noe jeg har valgt å kalle for en lesbisk julehorrorkomedie, men gudene vet hva det blir til slutt! Og så surrer jeg med en videreføring av tankestrømprosjektet mitt for å se hva som utkrystalliserer seg.


Hvem hadde du ønsket å jobbe med i et drømmeprosjekt?

Oj, den lista er lang! Jeg kan jo bare nevne for eksempel (ikke i prioritert rekkefølge) Lisa Lie, Jonas Corell Petersen, Maren E Bjørseth, Ole Johan Skjelbred, Eline Arbo, Simen Formo Hay, Hildur Kristinsdottir.


77 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page