top of page
Man med bok

ET JULEEVENTYR

Et skuespill basert på Charles Dickens fortelling "A Christmas Carol" dramatisert av Ivar Tindberg.

Dette er den klassiske fortellingen om den rike gnitalusen Scrooge som blir hjemsøkt av tre gjenferd. Møtet med dem forandrer den gretne gnieren og han innser at han bør hjelpe de stakkars fattige. Denne rørende historien er utgangspunktet for en storslått teateropplevelse med spenning, sjarm og stemning.

Historien handler om den harde og gjerrige Ebenezer Scrooge som misliker julen og sløsing av penger. Han er ganske rik, men vil ikke at noen skal arve formuen hans. Selv om nevøen hans, Fred, forsøker å overtale ham til å like julen, sier bare Scrooge: HUMBUG!

En julenatt får han besøk av gjenferdet etter sin avdøde partner, Jacob Marley, som advarer ham mot en tung straff han vil møte etter døden: å bære en tung lenke for hver onde gjerning han har gjort i sitt liv. I løpet av julenatten skal tre ånder besøke ham og forandre ham slik at han kan vise hva julen egentlig betyr.

Fortidens ånd viser Scrooges egne gode minner om julen, men som ble spolert av griskhet etter penger. Nåtidens ånd viser hvem som bryr seg om julen, og hvor ille fattigdommen er. Bob Cratchit er hans billige tjener, som får lite i lønn. Scrooge får vite at hans sønn, lille Tim, kommer til å dø av en sykdom. Fremtidens ånd viser Scrooge at en viktig person vil dø, og da blir ting verre og verre. Scrooge havner på kirkegården, og der ser han mannen som skal dø. Han angrer veldig og ønsker å like julen. For hvis han dør, ender han opp som Marley med ekstra tunge lenker å bære på etter døden.

Scrooge bråvåkner i sitt eget hus, fordi åndene ga han en ny sjanse til å bli bedre. Og den benytter han. Han blir veldig lykkelig, og bestemmer seg for å gi bort penger til fattige og kjente. Han feirer jul med middag hos nevøen Fred. Lille Tim vil overleve og Scrooge dobler lønnen til Bob Cratchit isteden for å gi ham sparken. Alle blir lykkelige, og ikke minst Ebenezer.

Autor/Autorer:

Originaltittel:

Et juleeventyr

Originalforfatter:

Charles Dickens

Basert på: 

Basert på bok av: 

Dramatisert av:

Ivar Tindberg

Musikk av:

Antall i orkester:

Sangtekster av:

Tilgjengelige språk:

NO

Sangtekster av:

Av:

Ivar Tindberg

Antall medvirkende:

4 k 4 m

Varighet:

2 t

bottom of page