top of page
Search

Intervju med Frode GjerløwPortrett: Frode Gjerløw

Vi har snakket med dramatiker, regissør og skuespiller Frode Gjerløw. Hans verk "Eldorado" ble Hedda-nominert for beste barneforestilling 2023. Frode har sammen med Håkon Dalsbø skrevet stykket

"Det mørke fortet- et Minecraft-eventyr" som har urpremiere ved Riksteatret 16. februar 2024 og er et samarbeidsprosjekt med Teatret Vårt i Molde og Hålogaland Teater.


Klikk på knappen under for å lese mer om Frode og hans verkKan du beskrive metoden eller prosessen din når du skal skape et nytt verk?

Det starter som oftest med et resonnement - en idé om noe som burde snakkes om, eller en idé om noe som hadde vært en underholdende opplevelse for publikum. Jeg jobber både i politiske og humoristiske retninger - jeg klarer aldri å legge vekk det politiske, og jeg klarer heller aldri å helt legge vekk humoren. Når jeg har etablert et slags «hvorfor» - hvorfor skal publikum se en forestilling som handler om akkurat dét eller dét, så begynner det ganske raskt å danne seg en visjon for en forestilling - jeg har jobbet tverrfaglig i alle år, både som skuespiller, designer, regissør og dramatiker. Jeg har alltid hatt et visuelt hode, så ofte kommer glimt av kostymer, scenografi osv. aller først.


Det hjelper å se for meg rommet som karakterene skal eksistere i. Jeg er glad i det konkrete. Det neste steget er å skissere opp dramaturgien - eller «plotte», som jeg kaller det. Hva er vendepunktene? Hva gjør de med karakterene? Jeg jobber aller mest narrativt, og liker at ting skjer. Jeg er nok ikke så veldig trendy - karakterene mine har som regel navn, og eksisterer i en omverden som jeg også gjør meg opp tanker om.


Så, når jeg føler at jeg har plottet en god historie/situasjonsrekke, og når jeg har vært grundig i «hvorfor»-spørringen, kommer som regel en periode hvor jeg ikke klarer å slutte å tenke på dette verket. Da passer jeg på å skrive ned alle tankene som kommer, når enn de måte komme. I løpet av to-tre uker kan jeg ende opp med å ha 4-5 sider med bullet points, som er detaljer eller analytiske innsikter om fortellingen/dynamikken.


Så setter jeg meg ned og begynner på begynnelsen (som regel.) Jeg er ofte ganske ukritisk mens jeg skriver. Jeg skriver det dårlige utkastet først, og føler meg trygg på at jeg kommer til å se det som ikke fungerer når jeg, etter to-tre ukers pause, leser utkastet på nytt. Så skriver jeg andreutkastet, ofte som en problemløsningsprosess- jeg er alltid veldig glad for grundige og strenge tilbakemeldinger fra meddramatikere, dramaturger eller teatersjefer. Da har jeg noe konkret å løse, og dersom jeg er uenig, hjelper friksjonen meg med å krystallisere hva jeg prøver å si.


Hvilke av dine egne verk er du mest stolt over og hvorfor?

Akkurat nå er det «Det Mørke Fortet - et Minecraft-eventyr» med premiere på Riksteatret februar 2024. Jeg har skrevet manuset sammen med Håkon Dalsbø, og jeg føler vi har skapt en engasjerende historie med action, hjerte og gaming. Det handler om 12 år gamle Vegard som flykter fra problemer og sliter med tilhørighet, inntil han bekjemper sitt eget mørke og finner en tilhørighet i seg selv.


Har du et konkret minne om når det var du fant ut av at du ønsket å bli forfatter/dramatiker?

Jeg tror det var under utdannelsen min på Ecole Jacques Lecoq i Paris (2009-2011) at jeg skjønte at jeg ønsket å skape mine egne ting. Inntil da var skuespillerdrømmen den eneste drømmen jeg visste om, men jeg fant min egen stemme under de studiene, og har skrevet og skapt mitt eget arbeid siden da.


Hvilken bok var den siste du leste og hva synes du om den?

«Villdyr» av Håkon Marcus. En helt fantastisk fantasy-bok for store barn (rundt 12 år), men som også er dødsgøy å lese for voksne. Forfatteren har et fantastisk språk som føles berikende, morsomt og samtidig tilgjengelig. Universet han har skapt er også veldig lett å drømme seg bort i. Jeg tror Villdyr kommer til å være en bok alle har hørt om eller lest selv innen to-tre år.


Har du noen anbefalinger på bøker, filmer eller TV-serier du har sett i det siste, eventuelt hvorfor?

The Bear, What We Do In The Shadows, Full Circle, Hijack (jeg vet… men den er dritspennende), Drive Your Plough Over The Bones of The Dead (Complicité Theatre), Entangled Life (lydbok av Merlin Sheldrake), Villdyr, 9 Perfect Strangers, Dune, Alle Alien-filmene i rekkefølge (inkludert prequels), Terminator 2.


Kan du fortelle oss om din favoritt karakter? (ja, det er lov å velge egne karakterer)

Kristin Lavransdatter i Sara Khoramis skikkelse, i Kjersti Horns regi på Det Norske. For et menneske. For en skuespiller. For en forestilling.


Ditt liv blir dramatisert til film, tv eller skuespill. Hvem ønsker du skal spille deg?

Hah! Da ville jeg spilt meg selv.


Kan du fortelle oss om ditt neste prosjekt?

Mitt neste prosjekt som dramatiker er «Knekk - en lett komedie om å være tung til sinns» som har premiere på Haugesund teater høsten 2024. den handler om healing, norske velferdssykdommer og behovet for å skape oss en identitet gjennom vår egen historie: og valget mellom en historie om tilfredshet eller en lidelseshistorie.


Vi har premiere på Salt 20 mars 2024, velkommen !


Hvem hadde du ønsket å jobbe med i et drømmeprosjekt?

Jeg hadde ønsket å jobbe med ATG, London’s West End’s ledende produksjonsselskap, for å skape en Kate Bush-musikal.

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page